Ból żołądka
Każdy z nas nieraz doświadczył bólu żołądka. Określany on bywa również jako "ściskanie w dołku", ucisk w dołku, gniecenie lub kolka. Często towarzyszy mu zgaga, nadkwaśność, wzdęcia, odbijania, uczucie ciężkości lub kamienia (szczególnie po jedzeniu), niestrawność.
Skąd ten ból żołądka?
Żołądek nie zawsze boli tak samo. Niektórzy skarżą się na ból kłujący, piekący, skurczowy, czy ściskający. Ból bywa ostry lub tępy, przewlekły lub taki, który trwa tylko chwilę. Może mieć charakter nawracający i pojawiać się zawsze w podobnych okolicznościach, np. wtedy gdy jesteśmy głodni, lub wręcz przeciwnie - tylko po jedzeniu. W wielu przypadkach nie jest związany z dysfunkcją żołądka samego w sobie, lecz ma podłoże emocjonalne i wiąże się ze stresem, pośpiesznym trybem życia, nadmiernym napięciem nerwowym. Żołądek daje znać o sobie w różnych sytuacjach. Jeśli ból pojawia się regularnie i przez dłuższy okres czasu, należy skonsultować się ze specjalistą w celu wykonania dokładnej diagnostyki i wykluczenia (lub potwierdzenia) ewentualnych schorzeń, których ból żołądka może być tylko objawem.
Jakie są przyczyny bólu żołądka?
Przyczyny bólu żołądka są różne. Do najbardziej powszechnych należą:
- przejedzenie - gdy ból jest efektem rozciągania się ścianek żołądka w wyniku przyjęcia zbyt dużej ilości pokarmów.
- podrażnienie błony śluzowej żołądka - wynikające najczęściej z błędów dietetycznych, jak np. spożycie zbyt dużej ilości alkoholu, ostrych przypraw, wypicie kawy na czczo, czy nadmierne spożywanie pokarmów ciężkostrawnych lub tłustych, z którymi nasz układ trawienny przestaje sobie radzić.
- stres - zbyt silne napięcie nerwowe często powoduje ściskanie w żołądku, czego efektem może być następnie ból brzucha. Przedłużające się sytuacje stresowe i napięcie emocjonalne może z czasem skutkować przewlekłymi schorzeniami żołądka (nerwica żołądka, owrzodzenie śluzówki żołądka). Ból spowodowany stresem jest zazwyczaj określany przez chorego jako "ściskanie w dołku". Zazwyczaj nie ma nic wspólnego z dietą i pojawia się niezależnie od spożytego posiłku, mogą mu towarzyszyć wzdęcia, zgaga i/lub biegunka. Stres może także powodować nadmierną utratę wagi, ponieważ pozbawia nas apetytu. Niekiedy dolegliwości pokarmowe wynikające z nadmiernego napięcia nerwowego są spowodowane niezdrowym trybem życia, prowadzonym przez osoby żyjące w ciągłym stresie i pośpiechu - wówczas istotnie ból żołądka może być efektem błędów dietetycznych, pożywiania się w pośpiechu, spożywania zbyt dużej ilości śmieciowego jedzenia, picia nadmiernej ilości kawy i alkoholu, nieregularnych posiłków itp.
- stany zapalne błony śluzowej żołądka - mogą być wywołane infekcją bakteryjną, zatruciem pokarmowym, spożyciem pokarmu zawierającego toksyny bakterii, ale również nadmiernym stosowaniem niektórych leków, np. niesteroidowych leków przeciwzapalnych. Niekiedy bywają efektem chorób o charakterze autoimmunologicznym. W przypadku ostrego zapalenia żołądka ból pojawia nagle, z towarzyszącym silnym uciskiem pod mostkiem oraz nudnościami, wymiotami i możliwą biegunką. Przewlekłe zapalenie śluzówki żołądka zwykle przebiega bezobjawowo i świadczyć o nim mogą niespecyficzne objawy ze strony przewodu pokarmowego, takie jak: bóle brzucha, utrata apetytu, odczucie pełności po posiłkach, trudności w trawieniu pokarmów tłustych i ciężkostrawnych oraz nasilenie dolegliwości po spożyciu alkoholu.
- choroba wrzodowa żołądka - typowy dla tego schorzenia ból żołądka ma charakter piekący lub palący i często towarzyszy mu ssanie w żołądku. Czasem obecne są takie objawy dyspeptyczne, jak: zgaga, odbijania, nudności lub wymioty, niekiedy chory odczuwa skurcze żołądka. Choroba wrzodowa może dotyczyć żołądka lub dwunastnicy. Wrzody żołądka charakteryzują się nasileniem bólu po jedzeniu. Zwykle pojawia się on od pół godziny do godziny po posiłku. Nasilają go potrawy ostro przyprawione, tłuste i kwaśne. W przypadku owrzodzenia dwunastnicy ból daje znać o sobie na czczo, od razu po przebudzeniu się, a łagodnieje około 3 godziny po spożyciu posiłku. Chorzy skarżą się także na ssący ból, dokuczający im w nocy, określany powszechnie jako ból głodowy. Aby go złagodzić, należy wówczas zjeść cokolwiek lub wypić trochę mleka. Mleko, które ma odczyn zasadowy, będzie neutralizowało kwaśny odczyn w żołądku i złagodzi dolegliwości bólowe. Choroba wrzodowa jest o tyle groźna, że może dojść tu do powikłania w postaci perforacji ściany żołądka, co wymaga natychmiastowej interwencji chirurgicznej. Więcej na temat choroby wrzodowej żoładka znajdziesz tu: kliknij
- refluks przełyku - objawem tej choroby jest silny ból żołądka z uczuciem gniecenia i ściskania, czemu towarzyszy z reguły zgaga, odbijania po jedzeniu, silne pieczenie w przełyku i w okolicach żołądka, ból za mostkiem oraz niekiedy chrypka. Okresowo dochodzi do cofania się treści żołądkowej z żołądka do przełyku, a nawet zwracania pokarmów. W związku z tą skłonnością objawy nasilają się zazwyczaj w pozycji leżącej oraz podczas schylania się.
- zapalenie trzustki - w przebiegu tego schorzenia ból żołądka ma charakter piekący, przeszywający, promieniujący do kręgosłupa, w związku z czym chory określa go jako opasujący i obejmujący również plecy (trzustka jest umiejscowiona mniej więcej pomiędzy żołądkiem, a odcinkiem lędźwiowym kręgosłupa). Zazwyczaj jest intensywny, może trwać nawet przez wiele godzin. Ból trzustki zazwyczaj pojawia się około pół godziny po spożytym posiłku lub niezależnie od posiłku, może nasilać się również po wypiciu nadmiernej ilości alkoholu.
Jakie są objawy towarzyszące bólowi żołądka?
Bólowi żołądka towarzyszą czasem objawy dodatkowe, jak mdłości, wymioty, biegunka, ból głowy, a nawet gorączka. W zależności od prezentowanych zestawów objawów, możemy przypuszczać jaki jest zasadniczy powód, dla którego boli nas żołądek. Z reguły są to epizodyczne przypadki, związane z niewłaściwą dietą, przejedzeniem, nadużyciem alkoholu, zatruciem pokarmowym bądź niestrawnością. Jeśli jednak bóle nawracają lub powtarzają się systematycznie w podobnych okolicznościach, są wówczas wyraźnym wskazaniem do konsultacji z lekarzem i odpowiedniego rozpoznania.
Czy naturalne sposoby leczenia bólu żołądka mogą być skuteczne?
Z reguły jednak potrafimy sobie poradzić z naszym żołądkiem za pomocą naturalnych, łatwo dostępnych, domowych sposobów. W przypadku dolegliwości żołądkowych wskazane jest picie ciepłych naparów ziołowych z rumianku, mięty, dziurawca, nasion kopru włoskiego lub kminku. Rumianek złagodzi stan zapalny, mięta i dziurawiec ułatwi trawienie, koper i kminek działają rozkurczowo. W stanach zapalnych śluzówki żołądka bardzo przydaje się również napar z siemienia lnianego, które działa łagodząco, powlekająco i przeciwzapalnie.
Bóle żołądka a dieta
Wskazane są również odpowiednie zalecenia dietetyczne, ograniczenie podaży jedzenia i spożywanie posiłków lekkostrawnych. Nie należy jeść w pośpiechu, zjadać dużych ilości na jeden raz oraz spożywać obfitego posiłku przed snem. Zalecane jest dokładne przeżuwanie pokarmów; pamiętajmy, że proces trawienia rozpoczyna się już jamie ustnej, w której znajdują się enzymy trawienne obecne w ślinie. W przypadku dolegliwości żołądkowych na tle stresowym korzystnie zadziałają roślinne leki uspokajające oraz zmiana stylu życia.
Jakie leki homeopatyczne możemy stosować przy bólach żołądka?

Niezwykle przydatne w zaburzeniach żołądkowych są leki homeopatyczne. W zależności od rodzaju objawów, można je dopasować dla każdego pacjenta, cierpiącego z powodu bólu żołądka na różnym tle. Do najczęściej stosowanych należą:
- NUX VOMICA- gdy, gdy dominującym objawem są silne bóle brzucha o charakterze skurczowym, którym mogą towarzyszyć nudności i wzdęcia, zgaga, niestrawność, a niekiedy również biegunka i wymioty. Dolegliwości nasilają się po jedzeniu, a łagodnieją po oddaniu stolca. Nux vomica jest również sprawdzonym środkiem na skutki przejedzenia się, a zwłaszcza spożycia nadmiernej ilości potraw ciężkostrawnych, ostro przyprawionych, kawy oraz alkoholu. Jest wskazany przy takich symptomach jak: uczucie ciężkości po jedzeniu, odczucie ?kamienia w żołądku?, senność po posiłku, zaparcia, czy szeroko pojęte dolegliwości dyspeptyczne. Nux vomica jest ważnym lekiem dla osób, które ? ze względu na swój tryb życia ? są wyjątkowo predysponowane do wystąpienia różnych zaburzeń ze strony przewodu pokarmowego. Są to osoby zapracowane, zestresowane, nadużywające używek, kawy i alkoholu, lubiące ostrą i tłustą kuchnię, prowadzące głównie siedzący tryb życia, odżywiające się nieregularnie, nierzadko przyjmujące leki o działaniu uspokajającym lub preparaty stymulujące ośrodkowy układ nerwowy. Osoby te są przemęczone intelektualnie, mogą cierpieć na bezsenność, pracoholizm, ogólną nadpobudliwość nerwową i związaną z tym skłonność do rozmaitych zaburzeń pokarmowych.
Lycopodium clavatum - to lek wskazany przede wszystkim w zaburzeniach dyspeptycznych, które objawiają się głównie wzdęciami, lecz możliwa jest także zgaga i zaburzenia trawienia oraz biegunka lub zaparcia. Do pojawienia się wzdęć dochodzi od razu po posiłku, nawet po zjedzeniu niewielkiej ilości pokarmu. Oddanie gazów lub odbijania nie przynoszą ulgi. Wzdęcia są zlokalizowane w dolnej części brzucha, zazwyczaj są dość silne i bolesne, co zmusza pacjenta do rozpięcia paska po jedzeniu. Zgaga i pieczenie przełyku potrafi utrzymywać się przez wiele godzin. U osób potrzebujących tego leku zaraz po jedzeniu pojawia się zaczerwienienie twarzy i senność nie do przezwyciężenia. Objaw ten uwydatnia się szczególnie w godzinach popołudniowych. Lycopodium clavatum działa także na rozmaite dolegliwości wątrobowe i związane z drogami żółciowymi, w tym dolegliwości bólowe okolicy wątroby z towarzyszącym odczuciem napięcia i pełności, co sprawia, że chory nie może leżeć na prawym boku. Charakterystyczne jest również uczucie szybko zaspakajanego głosu i odczucie sytości już po zjedzeniu kilku kęsów posiłku. Osoba taka ogólnie lubi gorące posiłki i napoje oraz nie potrafi sobie odmówić słodyczy.
Iris versicolor - jest zalecany przy objawach nadkwaśności, gdy uczucie pieczenia odczuwane jest w różnych odcinkach przewodu pokarmowego ? w ustach, przełyku, żołądku, brzuchu, a nawet odbycie. Ponadto może pomóc jeśli dokuczają nam odbijania, nudności i wymioty płynną i wodnistą lub ciągnącą się, śluzową treścią, pozostawiającą gorzki posmak w ustach. Specyfik ten przyda się również w przypadku kolkowych bólów brzucha, wodnistych lub tłuszczowych biegunek, po których pojawia się silne pieczenie odbytu. Charakterystyczne są tu także bóle głowy lub migreny powiązane z dysfunkcją przewodu pokarmowego, przebiegające najczęściej z gorzkimi lub kwaśnymi wymiotami.
- Kalium bichromicum - przydatny w przypadku choroby wrzodowej żołądka i dwunastnicy, gdy owrzodzenia mają regularne brzegi i wyglądają jakby były ?odciśnięte monetą? w błonie śluzowej. Występuje też zgaga i pieczenie w żołądku, promieniujące w kierunku kręgosłupa, a bóle żołądka pojawiają się w krótkim czasie po spożyciu posiłku.
- Cuprum metallicum - wskazany szczególnie w ostrych bólach żołądkowych i jelitowych o charakterze skurczowym. Spastyczne bóle zmniejszają się nieco pod wpływem wypicia zimnej wody. Lek ten może być przydatny w przypadku choroby wrzodowej żołądka oraz takich syndromów jak: obfity ślinotok o metalicznym posmaku, nudności i wymioty z kurczowymi bólami, przeszywającymi aż do pleców, a także obfite biegunki o ostrym przebiegu z przeszywającymi bólami brzucha.
- Colocynthis - lek polecany w bólach spastycznych nadbrzusza, pojawiających się w przebiegu np. zapalenia błony śluzowej żołądka lub choroby wrzodowej. Bóle te mają z reguły charakter napadowy, są gwałtowne, skurczowe i trudne do zniesienia. Charakterystyczną cechą tych dolegliwości jest złagodzenie bólu pod wpływem ucisku (zgięcie ciała wpół lub przyciągnięcie kolan do brzucha) oraz pod wpływem ciepła, np. po przyłożeniu gorącego termoforu.
Więcej na temat doboru odpowiedniego leku do konkretnego rodzaju bólu żołądka przeczytasz tu: kliknij!